ZERDEÇAL HİKAYESİ


                             ZERDEÇAL (Curcuma longa)

Zencefilgiller den (Zingiberaceae) familyasından sarı çiçekli, büyük yapraklı, çok yıllık otsu bir bitki cinsidir.Hint safranı olarak da bilinir. Ana vatanı Güney Asya'dır.
Diğer isimleri zerde çöp , safran kökü, sarı boya, zerde çav, Hint safranı dır. 

4000 yıl önceki kayıtlarda şifa için zerdeçal kullanıldığından bahsedilmektedir.
Zerdeçal demir, manganez, potasyum, B6 vitamini ve C vitamini
gibi önemli vitamin ve mineraller içermektedir. Zerdeçal regl kramplarını, solunumsal durumları, bağırsak kurtlarını, karaciğer tıkanıklığını, ülserleri ve iltihaplanmayı hafifletmede kullanılmaktadır.

Zerdeçal gıda olarak tüketildiği gibi cilt sorunları içinde haricen kullanılmakta kullanım alanları ile ilgili örnekleri paylaşmak isterim;




Zerdeçallı Süt 

1  Bardak süt,1 çay kaşığı zerdeçal isteğe göre bal ve zencefil eklenebilir.
sütü kaynatmadan ısıtalım altını kapattıktan sonra toz zerdeçal ve bal eklenip karıştıralım.Kök zerdeçal kullanacaksanız süt ile zerdeçal kökünü 5 dakika kaynatılmalı ve ateşten aldıktan sonra bal eklenmeli. 




Zerdeçal ve Limonlu Çay

1 çay kaşığı toz zerdeçal,1/4 çay kaşığı karabiber,1-2 bardak su,1 ½ yemek kaşığı taze sıkılmış limon suyu isteğe göre bal.
Suyu kaynatalım,ocaktan aldıktan sonra toz zerdeçalı ve karabiberi ekleyelim üzerini kapatıp 5 dakika demlenmesini bekleyelim.Limon ve balı ekleyip karıştıralım çayımız içmeye hazır.
Not: Su yerine süt kullanarak yapılabilir.

Zerdeçal ve Zencefil Çayı
½ çay kaşığı toz zerdeçal,1/4 çay kaşığı taze rendelenmiş zencefil,1/8 çay kaşığı kakule,2 yemek kaşığı soya yada badem sütü,2 bardak su
Suyu kaynatalım ocaktan alınca zerdeçal,zencefil ve kakule  ekleyip, 10 dakika demlemeye bırakalım. Soya yada badem sütünü ve istediğimiz miktarda balı ekleyerek tatlandıralım,çayımız içmeye hazır.
Zerdeçal Detoks İçeceği
1 tatlı kaşığı yeşil çay, 1/4 çay kaşığı zerdeçal,2 fincan su,3 cm çubuk tarçın
kaynama noktasından hemen önceki ısıya ulaşınca suyu ocaktan alıp içine yeşil çay,tarçın ve zerdeçalı ekleyip demlenmesini bekleyeceğiz.

Daha birçok tarif mevcut yemeklerde ve cilt bakımında kullanımını sonraki yazılarımda bulabilirsiniz.
Afiyet olsun!
EMMA'S FOOD ART




Yorumlar

Popüler Yayınlar