Haşhaşlı Çörek


Haşhaşlı Çörek

9 çay bardağı un- 500 gr
1 çay bardağı süt
1 çay bardağı su
1 yumurta
½ çay bardağı zeytinyağ
½ çay bardağı tereyağı
2 çorba kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
2 çay kaşığı kuru maya
2 çorba kaşığı haşhaş tohumu
İç harcı için,
3 dolu çorba kaşığı haşhaş ezmesi
4 çorba kaşığı zeytinyağ
1 çorba kaşığı haşhaş tohum
1 dolu avuç ceviz
1 çorba kaşığı şeker

1 çay bardağı süt ve 1 çay bardağı kaynar suyu karıştırıp içine 2 çorba kaşığı toz şeker ve 2 çay kaşığı instant maya ekleyip karıştırın. Maya köpürene kadar kenarda bekletin. Geniş bir kasede 9 çay bardağı unu, 2 çorba kaşığı haşhaş tohumunu ve 1 tatlı kaşığı tuzu karıştırın. Ortasında bir çukur açıp içine yarım çay bardağı oda sıcaklığında tereyağı, yarım çay bardağı zeytinyağ ekleyip 1 yumurtayı kırın. Mayalı karışımı da ekleyip yoğurmaya başlayın hamur tamamen karışıp pürüzsüz bir hale gelecektir. Bu haliyle üzerine nemli bir bez örtüp yarım saat kadar kabarması için bekletin.
iç harcı için, 3 dolu çorba kaşığı haşhaş ezmesine, 1 çorba kaşığı haşhaş tohumu ve 2 çorba kaşığı toz şeker ekleyin. 1 dolu avuç cevizi küçük küçük doğrayıp karışıma ekleyin ve karıştırın. Haşhaş ezmesi katı ise 4 çorba kaşığı kadar zeytinyağ ekleyin. Burada amaç sürülebilir bir karışım elde etmek. Siz ezmenizin kıvamına göre daha az veya daha çok yağ ekleyebilirsiniz.
Hamur yarım saat dinlendikten sonra tezgaha alıp baton haline getirin ve 3 eşit bezeye ayırın. Ardından her bir bezeyi uzunlamasına açın. Hamurun içine hazırladığınız harçtan 2-3 çorba kaşığı kadar koyup yayın. Tüm hamura harcı yaydıktan sonra uzun tarafından sıkıca rulo haline getirin ve birleşme yerlerini elinizle sıkarak kapatın.
3 bezeyi de rulo haline getirdikten sonra bir ruloyu alın ve uzunlamasına ortadan ikiye kesin. İçinin kat kat hamur ve harcını göstermek için bu iki şeridi birbirine örün. Diğer ruloyu da bu şekilde hazırlayın tereyağladığınız bir fırın kabına halka olacak şekilde yerleştirin. Son ruloyu uzunlamasına değil kısa kenarından yaklaşık 2 parmak kalınlığında  eşit parçalara kesin. Bu parçaları çevirip, içinin katmanları görülecek şekilde kaptaki halkanın ortasına yerleştirin sonra çlengi tamamlamak üzere önceden yerleştirdiğiniz hamurların uçlarını birbirine yapıştırın. Bu şekilde de yarım saat mayaladıktan sonra haşhaşlı çöreği 180 derecede, alt-üst çalışan fırında ortanın bir altındaki rafa yerleştirin ve 30-35 dakika pişirin.
Afiyet olsun.


Yorumlar

Popüler Yayınlar