Anneannemin
Cevizli
Bayram Çöreği
Merhaba,
Madem evdeyiz neden çocukluğumdan kalma tatlar için tarifleri toplamayayım dedim mis kokulu bayram çörekleri umarım beğenirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun :)
4 -6 adet
Hazırlık:80 dakika
Pişme süresi: 190 derece 35-45 dak
İçerik
●
5 Bardak buğday unu
●
2 bardak ılık su
●
1 paket kuru maya /1/2 yaş maya
●
1 tatlı kaşığı şeker
●
1 çay kaşığı tuz
●
Çekilmiş ceviz içi/peynir
●
1 yumurta
Püf
noktası
Hamur mayalanma süresi 45 dak
Pişmeden önce tepsi mayası 20 dak
Pişen çürekleri bir tel üzerinde nemli bir
bez ile sıcağı geçene kadar beklemek.
Hazırlık
·
Bir kabın içine maya,şeker ve ılık su karıştırılır,köpük
köpük maya şişene kadar 10 dak bekliyoruz.
·
Unu eleyelim ortasında bir çukur oluşturup kenara biriken
unların üzerine tuzu serpiyoruz
·
Oluşturduğumuz
çukura kabaram mayalı karışımı döküp yavaş yavaş karıştırarak yumşak bir hamur
yoğuralım.
·
Üzerini
nemli bir bez ile kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.
Yapılışı
·
İki katı
kadar şişip mayalanan hamurumuzu unladığımız tezgaha alalım.isteğe göre
büyüklükte parçalara ayıralım..
·
Her parçayı tek tek elimiz ile yuvarlak yapıp tezgahta
parmaklarımızı kullanarak açıyoruz .
·
Elimiz ile yuvarlak olarak açtığımız hamurların içine tercihe
göre peynir yada ceviz koyarak kapatalım
nasıl kapatacağınız ve şekli size kalmış.
·
Içlerini koyup kapattığımız çörekleri tepsiye dizelim ve
üzerine çırptığımız yumurtayı sürelim.
·
Yumurta sürdüğümüz çörekleri tepsi mayalanması için 20 dak
bekletelim.
·
Bekleyen hamurun üzerinde baloncuklar şeklinde kabarmaları
mayalanmayı göreceğiz.Mayalanma süreleri sizin hamuru beklettiğniz oda ısısına
göre farklılık gösterebilir.
· Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.
Yorumlar
Yorum Gönder