Anneannemin
Cevizli
Bayram Çöreği

Merhaba,
Madem evdeyiz neden çocukluğumdan kalma tatlar için tarifleri toplamayayım dedim mis kokulu bayram çörekleri umarım beğenirsiniz.
Şimdiden afiyet olsun :)

4 -6 adet
Hazırlık:80 dakika
Pişme süresi: 190 derece 35-45 dak

İçerik

        5 Bardak buğday unu
        2 bardak ılık su
        1 paket kuru maya /1/2 yaş maya
        1 tatlı kaşığı şeker
        1 çay kaşığı tuz
        Çekilmiş ceviz içi/peynir
        1 yumurta


Püf noktası
Hamur mayalanma süresi 45 dak
Pişmeden önce tepsi mayası 20 dak
Pişen çürekleri bir tel üzerinde nemli bir bez ile sıcağı geçene kadar beklemek.

       Hazırlık

·         Bir kabın içine maya,şeker ve ılık su karıştırılır,köpük köpük maya şişene kadar 10 dak bekliyoruz.
·         Unu eleyelim ortasında bir çukur oluşturup kenara biriken unların üzerine tuzu serpiyoruz
·         Oluşturduğumuz çukura kabaram mayalı karışımı döküp yavaş yavaş karıştırarak yumşak bir hamur yoğuralım.
·         Üzerini nemli bir bez ile kapatıp mayalanmaya bırakıyoruz.

      Yapılışı

·         İki katı kadar şişip mayalanan hamurumuzu unladığımız tezgaha alalım.isteğe göre büyüklükte parçalara ayıralım..
·         Her parçayı tek tek elimiz ile yuvarlak yapıp tezgahta parmaklarımızı kullanarak açıyoruz .
·         Elimiz ile yuvarlak olarak açtığımız hamurların içine tercihe göre peynir yada ceviz koyarak kapatalım  nasıl kapatacağınız ve şekli size kalmış.
·         Içlerini koyup kapattığımız çörekleri tepsiye dizelim ve üzerine çırptığımız yumurtayı sürelim.
·         Yumurta sürdüğümüz çörekleri tepsi mayalanması için 20 dak bekletelim.
·         Bekleyen hamurun üzerinde baloncuklar şeklinde kabarmaları mayalanmayı göreceğiz.Mayalanma süreleri sizin hamuru beklettiğniz oda ısısına göre farklılık gösterebilir.
·        Önceden ısıtılmış 190 derece fırında 35-40 dakika üzeri kızarana kadar pişiriyoruz.












Yorumlar

Popüler Yayınlar